Collectief ouderenbeleid mist z’n doel en is onnodig duur.
Ik sprak een tijdje terug met een werkgever over het te voeren ouderenbeleid. Al gauw werd duidelijk dat allerlei opties haaks op elkaar staan. En dus niet het gewenste resultaat geven.
Want wat zien we gebeuren:
- Een overheid die een tijd terug begonnen is om prepensioenregelingen te verbieden en vervolgens de AOW datum heeft opgeschoven waardoor we allemaal langer door móeten werken.
- Werkgevers en vakbonden die met 80/90/100 regelingen (in plaats van ‘ouwe-lullen-dagen’) proberen om oudere werknemers het iets rustiger aan te laten doen, waardoor ze hopelijk zonder teveel uitval wél de AOW datum halen.
- En vervolgens is de laatste trend om in CAO’s RVU regelingen af te spreken waardoor oudere werknemers juist 3 jaar vóór hun AOW datum kunnen uitstromen. Met een extra kostenpost voor de werkgevers omdat het gemis aan AOW (boetevrij) gecompenseerd moet worden. En dat in een tijd dat veel werkgevers alle beschikbare handjes nodig hebben.
En wat zijn vervolgens de gevolgen:
- Werknemers maken geen gebruik meer van de 80/90/100 regeling omdat ze dan later gekort worden op de RVU regeling. Met daardoor oplopende verzuimcijfers en -kosten.
- Werkgevers zien goede, gezonde, niet opgebrande werknemers 3 jaar eerder vertrekken omdat die werknemers het gratis geld van de RVU regeling (ca 66K) niet op straat laten liggen. Terwijl de regeling juist bedoeld is voor wél opgebrande werknemers.
- Allemaal (min of meer) gezonde werknemers gaan 3 jaar eerder stoppen en mogen vervolgens (voorwaarde RVU-regeling) elders geen (minder zwaar) betaald werk doen. Terwijl we zitten te springen om ervaren mensen!
Hoe is dit allemaal te voorkomen?
Maak van je ouderenbeleid maatwerk. En als de regelingen domweg in CAO’s staan? Dan kunnen wij u helpen met vergelijkbare alternatieven.
Geplaatst door Marcel Kleemans 19-08-2022