Waar een wil is, maar (nog) geen weg.
HOE OM TE GAAN MET OUDERE WERKNEMERS?
#2 De werknemer is niet meer passend
JPeter is 62 en werkt al heel zijn leven bij hetzelfde bedrijf. Hij heeft inmiddels zoveel ervaring dat hij alles het beste weet. Althans dat vindt hijzelf. Het team waar Peter deel van uitmaakt is inmiddels behoorlijk verjongd. Deze nieuwe mensen hebben volgens Peter allemaal ‘wilde’ ideeën die natuurlijk niet werken! Hij ergert zich kapot. Het liefst zou hij iets anders gaan doen, maar binnen het bedrijf zijn er helaas geen mogelijkheden. En op zijn 62ste nog van baan veranderen ziet hij echt niet zitten.
Zijn manager Wilco is eveneens niet blij met de situatie. Het enthousiasme binnen het team neemt af. Sterker nog: er is zelfs al een talentvolle medewerker door de negatieve houding van Peter vertrokken. Hij zou het liefst afscheid nemen van Peter. Maar met 36 dienstjaren kost dat een jaarsalaris, heeft HR ‘m verteld. En dat krijgt hij nooit geregeld bij de directie. Wilco besloot, nadat hij op advies van een oud-collega ons E-book had gelezen, contact met ons op te nemen om te ontdekken of er wellicht een mogelijkheid zou zijn om vroegtijdig afscheid te kunnen nemen van Peter.
En die mogelijkheid was er zeker. Temeer omdat er binnen het bedrijf de PAWW regeling van kracht was (die zorgt voor een vangnet van ruim 3 jaar), behoorde de WW-route tot één van de mogelijkheden. En met wat aanvulling van de werkgever en het goede pensioen van Peter zouden we een heel eind kunnen komen.
Peter was eerst natuurlijk wel sceptisch om zo’n plan. Maar toen hij het financiële plaatje zag, werd hij een stuk enthousiaster. De vaststellingsovereenkomst waarin stond dat hij niet meer in het team paste was nog wel even slikken, maar hij besloot er toch voor te gaan.
Ik sprak Peter een tijdje later. Hij vertelde mij dat hij na 3 maanden WW een leuke baan had gevonden als verkoper van grasmaaiers. Weliswaar had hij wel een lager salaris maar daardoor bleef een stukje WW gewoon doorlopen. Hij had besloten om nog twee jaar te blijven werken om daarna samen met zijn vrouw te gaan reizen door Europa. Niet met het vliegtuig, maar met zijn nieuwe campertje, die hij gekocht had van zijn ontslagvergoeding.
Bovenstaand verhaal is een schoolvoorbeeld uit onze dagelijkse praktijk. Het gebruik maken van de zekerheden en laten zien waar de mogelijkheden zitten, leidt vaak tot verrassende resultaten die iedereen gelukkig maakt. Soms is daarvoor dus een zetje nodig, met een goede financiële begeleiding en een beetje geld (en dat kan en mag dus ook minder zijn dan de Transitievergoeding).
Benieuwd naar de mogelijkheden? Download ons gratis E-book en/of maak een vrijblijvende afspraak.
Geplaatst door Marcel Kleemans 15-03-2022